srijeda, 16. veljače 2011.

Zen vrtić zeleni

Tako blizu svega
Nikad nisam volio planinariti; uglavnom je to bio dio pristupa do stijene i silaza s nje. Čas, dva hoda, za mene, dobra je mjera. Volim biti u planini, pače do stijene mogu hodati i danima ako treba ali ...
U prirodi se kriju čudesni meditativni zakuci što priječe dugotrajan hod. Na prvi koji naiđeš, sjedni, meditiraj i .... sjeti se kako je užitak penjati stijenu!

nedjelja, 13. veljače 2011.

Linija života

Linija života
Mladost danas često zna reći da na bovanima traži svoju liniju života. Jedna od najstarijih linija života kod Splićana i jedan, ako ne najstariji "boulder" ( bovan ) problem je lijevo od glavnog ulaza u Pl. dom "Umberto Girometta" na Mosoru.
To je poznata priječnica s lijeva na desno pa koliko tko može. Ali, imajte na umu, penje se u gojzericama ili patikama, nikako s penjačicama, ne računa se.
Ostaje pitanje koliko je stara? Tko je autor? Postojala je već za moje škole a to je bilo davno.
Danas sam odradio "googlanje" po Mosoru, uz soparnik i čaj i sjetio se, poznatog prečenja, pogađate, s nostalgijom prošlih vremena.
Da, skoro zaboravih; lijevi kut ulaza, osim priječnice, nudi i vježbu tehničkog penjanja uz napomenu da je sidrište uredno, ima svrdlo ( spit )!

srijeda, 9. veljače 2011.

Uz put ....

Stablo jabuke uz put

Putem do ... ,
osvrnite se, često se kriju pravi mali biseri.
Jedan od njih su i samonikla stabla jabuke, nepoznate sorte ali uvijek slatke i, meni, jako ukusne; kao da plodovima nagrađuju oko kojesvevidi i često, svoje, neugledno mjesto rasta.
Osvrnite se, potražite ih, nagradit će vas.

nedjelja, 6. veljače 2011.

Čas hoda do Sv.Nikole

Sv. Nikola
Evo nas opet u Subotišću!
Ostavljamo usnulo penjalište u Zadvarju i hodom, laganim do Sv. Nikole, u danu kad si sretan što si se rodio. Idila!








petak, 4. veljače 2011.

Jasen

Zvonkov smjer,Sv. Jure, Kozjak
Jasen i ja 1980.

Jučer me pred kraj radnih obveza sustigne SMS poruka: "dođi do knjižnice "Marko Marulić", imam predavanje o Putu svile, mojim viđenjem i fotografijama ...". Čudno, vidio sam najavu za predavanje i već odlučio a poruka me samo potvrdila... i bilo je lijepo.
Bilo je lijepo slušati ga, gledati slike i odmoriti se uz ljepotu hrvatske riječi i odmaknuti se od tupila i instant govora ulice, sredine u kojoj boravim.
Jasena poznam dugo; znate li da je bio penjač? I još nešto vrlo bitno, bio je preteča sportskog penjanja u Splitu, naglašavam ovdje jer često se to namjenjuje nekom drugom
Kad god se sretnemo pokušavam ga nagovoriti na povratak; sinoć mi odgovori kako je star za to, putovanja su jedino što mu je preostalo od "ekstrema". Ne bih se složio.
"Tanjin 2", prvi pokušaj,
Jasen i ja, 1980.
Zajedno smo počeli, zajedno bili na Mont Blancu, penjali neke dobre stvari... osoba vrijedna druženja!

Od "mlađahnih" sretoh Režića, Petra.


Jasen je ..
... radio kao dramaturg u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Bavi se novinarstvom, a piše i kazališne kritike. Napisao je više dramskih i lutkarskih tekstova za djecu,  knjige "Tin - Trideset godina putovanja", "Put svile", ...