subota, 19. listopada 2013.

Forenzika na Vrulji (Dupcima)

Na stazi Zadvarje - Marušići i dalje
Oduvjek me zanimao prostor iznad Vrulje, lijevo od prijevoja Dupci, naravno, u penjačkom smislu. Pa rekoh, idemo danas to pogledati, bit će to ujedno i dobra tura.
Ideja je bila sljedeća: parkirati na velikom parkingu, propješačiti uz cestu nekoliko stotina metara do kamenog vjetrobrana te uz sipar gore i izbiti na staru stazu što iz Zadvarja preko Dubaca vodi za Pisak i Marušiće. Njome do ispod stijena i nazad na parking.
Staza nudi dobar pregled stijena i smatram ga najboljim pristupom u ovaj prostor.
Jeste li znali za postojanje malog penjalište iznad kamenog vjetrobrana (točka A na skici rute)? Ima pet smjerova, nepoznatih imena, sa sidrištima s oko 6 ukapčanja. Jednom drugom prilikom ću dati temeljitije izvješće.
Skica rute

Penjalište je omeđeno kamenim čovuljcima. Uspon s ceste do staze je strm po srednje krupnom siparu. Staza je ugodna za noge i oči i blago se spušta do izlaska iz Vrulje.

Zelenilo staze
Zelenilo staze




















Na točki B nailazim na dva smjera, uredno zaspitana ali teško je odrediti do koje visine idu. Ostaje tajna, za sada!


Lijevo je ulaz u jedan smjer (gdje i kuda, ostaje za sada tajna)
Zumirano sidrište (po izgledu upućuje na Pezzolata)

Zumirano sidrište (po izgledu upućuje na Pezzolata)
Na točki C nalazim možda novu Markezinu ali ja ne bih ...

Markezina ?

Markezina ?
Zaključak:
"Turirali" smo oko tri sata po vrlo lijepom vremenu. Stijene nude obilje novih linija ali osim pristupa stazom sve ostale opcije su izrazito naporne. Mi smo imali jedan mali ruksak s vodom, kavom i laganim sendvičem.
Cijelim putem sam se zamišljao s ruksakom punim opreme kako dolazim do ovih stijena.... valjda sam ostario.
Na kraju nisam oduševljen pristupom; mnogo znoja za nešto ozbiljnije započeti. Hoće li tko to htjeti? Netko je bio (Pezzolato?) ali to su još uvijek najbliži djelovi stijena. Što je s ostalim djelovima, kako izdržati do njih?

Ako ništa, ostaje uvijek dobra tura, nju treba napraviti!

Pogled zlata vrijedan

1 komentar:

  1. ja znan sta je to e, al jebiga kad neman vise vrimena niti hza kavu, al sad bi mogli prominit staciju, da dojes do poljuda a? :-)

    Dani

    OdgovoriIzbriši